De onvrijwillige reis
Bernt Engelmann
Het lot van de Duits-joodse emigrant Putti Eichelbaum tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De onvrijwillige reis is een provocerend boek over een dramatische tijd – het nationaalsocialistische regime in Duitsland. Door de schijnbaar luchtige wijze waarop Putti Eichelbaum zijn verhaal vertelt, komen de historische gebeurtenissen in een extra grimmig licht te staan. Geen treurig boek, wel vol bittere humor.
De onvrijwillige reis is gebaseerd op het levensverhaal van Richard Eichelbaum, die als joodse jongen in het begin van de jaren dertig Berlijn ontvluchtte. Tot 1945 verbleef hij in de Verenigde Staten, om via de val van Normandië met de geallieerden als bevrijder (of bezetter?) terug te keren.
Bernt Engelmanns antifascistische en politiek-kritische houding vloeien direct voort uit zijn eigen confrontatie met het nazisme in het verzet en als gevangene in het concentratiekamp. Hij begon als journalist bij Der Spiegel en is sinds 1961 full-time schrijver. In zijn werk gaat hij een directe confrontatie niet uit de weg, of het nu zijn (deels) fictieve roman over het Lockheed-schandaal is (Hotel Bilderberg) of een zwartboek over Franz Joseph Strauss en Helmut Kolhl ( Schwarzbuch: Strauss, Kohl & Co.