Ik, Robot
Isaac Asimov
Deze grootletterversie is mede mogelijk gemaakt door Fonds XL en vereniging onbeperkt lezen.
Bevat robot experiment van Ronald Giphart.
Het boek Ik, Robot is een cadeau van de bibliotheken ter gelegenheid van Nederland Leest 2017. Het boek bevat de oorspronkelijke negen verhalen van Isaac Asimov, beter bekend als het bijna gelijknamige boek I, Robot. Maar deze keer is er een tiende verhaal aan het boek toegevoegd. En niet zomaar een verhaal. Het tiende verhaal is namelijk geschreven door Ronald Giphart en Asibot, een robot ontwikkeld door Folgert Karsdorp. Hierover lees je meer verderop in dit artikel.
Ik, robot
De bekende verhalen van Asimov gaan allemaal over robots die worden geproduceerd door een enkel bedrijf. Tussen de verschillende verhalen door zijn er enkele terugkerende personages. Het belangrijkste is dat de verhalen inspelen op de drie wetten der robotica. De verhalen onderzoeken op een creatieve manier hoe deze drie wetten bepaalde situaties kunnen beïnvloeden.
Ik, Robot – Isaac Asimov
Het originele boek van Isaac Asimov is een verzameling van in totaal negen uiteenlopende science fiction verhalen. De verhalen verschenen tussen 1940 en 1950 en zijn later gebundeld in één boek. De nadruk van de verhalen ligt op de ontwikkeling van robotica en hoe de mens daar mee om moet gaan. De verschillende verhalen in het boek zijn erg uiteenlopend, maar tegelijkertijd ook weer samenhangend omdat ze steeds verwijzen naar de wetten der robotica. Naarmate je verder komt in het boek zie je steeds meer het verband ontstaan tussen de verschillende verhalen onderling.
Het boek begint met de beschrijving van de drie wetten der robotica. Asimov heeft de drie wetten gebaseerd op de basisprincipes van gereedschap, namelijk: gereedschap moet veilig zijn, zo efficiënt mogelijk zijn, en het mag niet zomaar kapot gaan. Hij was van mening dat een robot in feite ook een soort gereedschap is.
Dit boek is een aanrader voor alle science-fiction fans, maar ook voor iedereen die nog steeds twijfels heeft over de inzetbaarheid van robots en welke dilemma’s daar allemaal bij komen kijken. De verhalen zijn lekker kort en beginnen meestal al direct met een ethisch dilemma welke dan verder toegelicht wordt naarmate het verhaal vordert. Een ander aspect aan dit boek is dat er erg diep wordt ingegaan op de psychologie en omgang met robots en hoe mensen daar vervolgens op reageren.
De drie wetten der robotica
1.Een robot mag een mens geen letsel toe brengen, noch, door passief te blijven, een mens letsel laten overkomen.
2.Een robot moet de door mensen gegeven orders gehoorzamen, behalve wanneer die orders in strijd zijn met de Eerste Wet.
3.Een robot moet zichzelf beschermen zolang of voor zover dat niet met de Eerste of Tweede wet in strijd is.