Prozac
Peter D. Kramer
Of hoe een geneesmiddel je persoonlijkheid kan verbeteren
Een antidepressivum dat ervoor zorgt dat je assertiever wordt en betere prestaties op het werk
levert, je populair maakt, dat je zelfvertrouwen geeft en plezier in alles wat je aanpakt…
Sinds Prozac in 1987 in de Verenigde Staten op de markt werd gebracht, mag dit middel zich in
een ongekende populariteit verheugen. Ook in Nederland, waar het in 1989 werd geïntroduceerd, wordt het veel voorgeschreven.
In Prozac gaat psychiater Peter D. Kramer in op dit revolutionaire en controversiële geneesmiddel en de implicaties ervan. Wat betekent het wanneer een pil bij het ontbijt een verlegen iemand extrovert maakt? Is het toeval dat toen men ervan uitging dat vrouwen rustig thuis bleven valium hét geneesmiddel was, en nu assertiever gedrag van hen gevraagd wordt, veelal Prozac voorgeschreven wordt? Is het tijdperk van de ‘kosmetische farmacologie’ aangebroken, nu we een pil kunnen slikken die onze persoonlijkheid kan verbeteren? En wat zijn de implicaties van een middel dat niet alleen een ziekte te lijf gaat, maar ook iemands persoonlijkheid verandert? Bestaat er dan nog wel zoiets als een eigen persoonlijkheid?
In dit fascinerende boek betrekt Peter D. Kramer gegevens uit diverse vakgebieden: celbiologie, ethologie, medische ethiek, literatuur, en vooral: verhalen van zijn patiënten.
Prozac is een belangrijke bijdrage aan de psychiatrie van deze tijd, en is bovendien een goed geschreven, provocerend en vooral ontroerend verhaal over onszelf.